Tag Archives: Remodeling before and after pictures

Before and After: Open living space

AFTER

AFTER

BEFORE

BEFORE

Irving Development
Whole House Remodel
www.irvingdevelopment.com

A 1900-foot addition and whole house remodel completely transformed this 1980’s colonial style home. The homeowners worked with Irving’s design team to achieve their desire to open up the kitchen/ living area, add more bedrooms, and create a designated pantry/laundry/mud room.

A beautiful transformation of the family living area highlights this remodel. Large open spans were achieved using numerous steel beams, creating a fantastic living and entertaining area.  The kitchen, entertainment room, formal dining room, wet bar and small office are all incorporated into this area. Custom cabinetry, using a combination of paint and stain, were used in the kitchen and the entire living area.  Oak flooring with a walnut stain runs throughout the lower level adding a rich contrast. Granite counter tops, tile backsplash and commercial grade appliances were used in the kitchen. A natural stone fireplace enhances the large living area. Ten-foot knotty alder sliding doors lead from this area to the outdoor entertainment patio added to the newly landscaped back yard.

The stairs leading to the second level were reconfigured to increase the size of the foyer and a new library and office, with numerous built-ins, are on each side of the entry. A custom metal handrail leads up the stairs to the second floor. The second level now has four bedrooms, three baths, a study loft and an entertainment room with full bar, pool and card tables.

Before and After: Portland Westhills Remodel

AFTER

AFTER

BEFORE

BEFORE

Greg Larson Construction
Whole House Remodel
www.greglarsonconstruction.com

This remodel is a wonderful example of how both subtle and dramatic changes can transform a house into a dream home.

As with all remodeling projects that GLC undertakes, we couple the homeowners’ own personal taste with timeless craftsmanship.  In 2001, GLC began working on what was to become the first of many phases of this project.  As with many homes built in the 1990′s, the existing fixtures and finishes were dated and lacked the necessary warmth and character the client was striving for.

The homeowners first wanted only to spruce their home up a bit: a simple change of paint, carpet and lighting fixtures.  However, within a few years the homeowners’ family grew and their needs changed, we added a large bonus room over the garage to be used as a play room and remodeled both of the upstairs bathrooms.  We rounded out this phase of the roject by making some minor changes to the entryway powder room and utilized a small unused closet under the stairs for a walk-in wine cooler.  As the years went on the homeowner’s desire to update the “heart of the home”-the kitchen- turned into a major renovation. With the help of Sandy Hayes Design’s, GLC was able to creat a home with reflects the warmth and character that the homeowners desired.

An attention to detail that GLC is well know for is found throughout this house.  Whether you are interested in a small remodel or if you want to redo your entire home, this home offers many interesting ideas for both indoor flexibility and outdoor living.

Before and After: Tuscan inspired remodel

AFTER

AFTER

BEFORE

BEFORE

Neil Kelly Design/Build Remodel  
Family Room Remodel 
www.neilkelly.com

With the great view of the lake and being open to the covered patio, the Tuscan inspired room lends itself to entertaining anything from cocktail parties to Monday night football. With the great view of the lake and being open to the covered patio, the Tuscan inspired room lends itself to entertaining anything from cocktail parties to Monday night football.

The wet bar has multiple levels for an efficient work area at the sink, and a large raised area for seating and buffet space. The wet bar features functional items such as the 27” Sub Zero, built-in microwave and storage for trash and recycling. The curved window area at the wet bar was the inspiration for the curved cabinetry layout and the transition for the dropped ceiling for the entertainment room. The ceiling was lowered for added visual interest and to create the cove lighting over the pool table.

The custom faux finish brings the texture of a Tuscany home. Cherry cabinets with a Burnt Sienna finish add depth and richness to the space. Custom made drink rails that surround the room were stained to match the cabinetry. The client wanted surfaces that were easy to clean and maintain, and the quartz countertops in a Crème Limestone color and slate flooring were the perfect fit. The multi-colored slate floor is composed of a variety of large sizes to help balance the large room and set off the warm color palette.

Other areas of the remodel include the main bath using similar materials as the entertainment room, updating a laundry room and hall bath, and converting a storage room into a new media room complete with tiered theater seating.

The wet bar has multiple levels for an efficient work area at the sink, and a large raised area for seating and buffet space. The wet bar features functional items such as the 27” Sub Zero, built-in microwave and storage for trash and recycling. The curved window area at the wet bar was the inspiration for the curved cabinetry layout and the transition for the dropped ceiling for the entertainment room. The ceiling was lowered for added visual interest and to create the cove lighting over the pool table.

The custom faux finish brings the texture of a Tuscany home. Cherry cabinets with a Burnt Sienna finish add depth and richness to the space. Custom made drink rails that surround the room were stained to match the cabinetry. The client wanted surfaces that were easy to clean and maintain, and the quartz countertops in a Crème Limestone color and slate flooring were the perfect fit. The multi-colored slate floor is composed of a variety of large sizes to help balance the large room and set off the warm color palette.

Other areas of the remodel include the main bath using similar materials as the entertainment room, updating a laundry room and hall bath, and converting a storage room into a new media room complete with tiered theater seating.

Before and After: Outdated Contemporary to Northwest Classic

AFTER
AFTER
BEFORE
BEFORE

NW Renovations & Design Company
Whole House Remodel
www.nwrenovationsanddesign.com

Our design efforts concentrated on having the newly remodeled house blend in with the existing and established neighborhood. We remodeled within the  original square footage, not making the structure any bigger, just better. This remodeled project looks as if it always belonged on the 1+ acre site.

The interiors were styled with warm, comfortable and inviting colors. Classic designs of the moldings, stairways and window seats are prevalent throughout.

The general goals of our remodel were to improve the architecture and use of living space and make it more efficient by incorporating some green building products and techniques.  The original house had small, compartmentalized rooms and we wanted to open up these spaces and take advantage of a more open floor plan and the spectacular view.

The original heating system was an outdated heat pump which we replaced with a 95% efficient gas system.  The new HVAC system was relocated in the garage and allowed us to reposition the ducting thereby eliminating the existing low headroom conditions through rooms and hallways.

All of the windows, electrical, plumbing and siding were replaced to bring this home up to current requirements and standards. 

A new deck was added using composite Monarch decking and we reused the original decking for the new front entry porch.  Several other green products were used including low VOC paints, natural stone countertops, and engineered hardwood flooring in the basement.

We reengineered and spanned the full width of the house in the kitchen, family and dining room areas to eliminate the original bearing walls. This opened up an additional 300 sq. ft. of space to create a more inviting, open floor plan.